Pictura murala

Pictura murala

Scurt istoric 

 

    Pictura murala este o lucrare de arta cu caracter permanet, aplicata direct pe suprafata unui perete sau tavan, incorporand armonios toate elementele arhitecturale.

    Pictura murala eate una dintre cele mai timpurii forme de manifestare artistica, existand inca din preistorie, mai precis din paleolitic, unde oamenii acelei ere comunicau scrijelind stancile si peretii pesterilor. Se pare ca cea mai veche pictura murala a fost descoperita in sudul Frantei in pestera Chauvet Cave din regiunea Ardèche, si dateaza din jurul anului 30000 i.Hr. Multe picturi murale vechi au supraviețuit în mormintele egiptene (aproximativ 3150 i.Hr.), in palatele minoice (1700-1600 i.Hr.) si în Pompei (aproximativ 100 î.Hr. - 79 d.Hr.).  Arta minoica se inspirata in mare parte de natura. Artistii acelei perioade preferau tehnica numita fresca, prin care se intelege un perete preparat cu o tencuiala umeda peste care se picteaza propriu-zis cu pigmenti solubili in apa. Pigmentul este mai apoi absorbit de tencuiala umedă facand ca pictura sa reziste in timp, chiar afectata de intemperii. Deasemenea incepand cu anul 1700 i.Hr, picturile murale devin o parte importanta a culturii asiatice.
    Apogeul picturii murale a fost atins in Renastere, cand artisti precum Michelangelo, Paolo Uccello, Piero della Francesca,  Fra Angelico ,Filippo Lippi, Sandro Botticelli, Raphael  si nu in ultimul rand  Leonardo da Vinci si-au desavarsit opera.

   Odata cu dezvolatrea societatii arta murala a luat amploare, devenind un simbol al puterii si al luxului. In contextul actual, pictura murala are o mare raspandire si aplicatii. Pe langa valoarea vizuala pictura murala este uzitata in a transmite mesaje de natura social-politica, religie si altele. Adesea, efectele vizuale sunt o atracție pentru a atrage atenția opiniei publice asupra problemelor sociale.
   In secolul XX are loc  reinventarea picturii murale, datorita unor artisti de origine mexicana precum Diego Rivera, David Siqueiros si José Orozco. Spre deosebire de perioada Renasterii  noul curent manifestat intre anii 1920-1930 atingea subiecte politice.

    Daca in trecut picturile murale erau realizate in scop religios sau politic, in prezent pictura murala este realizata de obicei in scop pur estetic. Chiar daca pictura murala este un element definitor  bisericilor sau a altor institutii, aceasta incepe sa fie din ce in ce mai populara si in interiorul locuintelor personale, baruri, restaurante si a diverselor spati publice devenind o parte importanta a design-ului interior. Picturi murale pot avea un impact dramatic conștient sau inconștient, asupra atitudinii trecatorilor, atunci când apar lia zonele in care oamenii traiesc si lucreaza, imbunatatind la nivel estetic viata cotidiana. 

    Fiecare individ care doreste sa-si transpuna  personalitatea propriei locuinte sau local  poate apela la pictura pe perete pentru un rezultat unic. Pe langa aspectul estetic, picturile murale realizate in spatii private pot crea efecte vizuale de exceptie in care privitorul sa se simta relaxat. Avand un mare impact vizual, picturile murale pot fi realizate si in scop publicitar. din ce in ce mai multi proprietar de baruri, cafenele sau restaurante apeleaza la aceasta metoda pentru atragerea clientilor.